Vuil en nicotine verwijderen schilderij
Om uw schilderij weer in originele staat te herstellen zal de restaurator -mede afhankelijk van de staat van het schilderij- verschillende werkzaamheden uitvoeren. Onderstaand vindt u een overzicht van de meest voorkomende werkzaamheden. Als u aan de linkerkant van het scherm een bepaalde activiteit selecteert dan zal aan de rechterkant meer informatie en een voorbeeld getoond worden. In deze sectie: vuil en nicotine verwijderen schilderij
Vuil en nicotine verwijderen schilderij
Aan het oppervlak van een verflaag of vernislaag slaan de zich in de lucht bevindende vuildeeltjes neer. Na verloop van tijd zal zich een storende en schadelijke vuillaag vormen. Een voorbeeld is de aanslag van nicotine als er gerookt wordt in een kamer waar het schilderij hangt. Door de samenstelling en eigenschappen vormt deze vuillaag een bedreiging voor de conditie van de verf- en/of vernislagen. Het verwijderen van vuil en nicotine bij schilderijen dient daarom periodiek verwijderd te worden.
De omgevingsfactoren bepalen hoe snel de vervuiling van het oppervlak wordt opgebouwd. De samenstelling van het vuil en de kwetsbaarheid van de onderliggende laag bepalen de mate van aantasting. Zo kan het vuil dat in de lucht komt door een open keuken, het roet van rookwaren of een (open)haard, insectenfecaliën en spatten organisch materiaal het oppervlak versnelt vervuilen en daardoor de verf- en/of vernislaag ernstiger aantasten.
Doordat oppervlaktevuil over het algemeen voornamelijk uit organisch materiaal bestaat is, bij een verhoogde luchtvochtigheid, de kans op het ontstaan en ontwikkeling van schimmelgroei zeer groot. Schimmels kunnen verf- en vernislagen ernstig aantasten.
Behandeling
Het verwijderen van vuil en nicotine is doorgaans relatief snel te behandelen. Bij oppervlaktevuil op een ongevernist schilderij is de verflaag meer gevoelig voor deze behandeling. De behandeling kan daarom meer tijd vergen en voorafgaand is een uitgebreider vooronderzoek nodig. Vuil kan ook onder de vernislaag zitten wanneer een verflaag voor het aanbrengen van de vernislaag niet ontdaan is van oppervlaktevuil. Olieverfschilderijen kunnen vanwege het droogproces pas na lange tijd gevernist worden. In een omgeving met veel vuil in de lucht kan zich daardoor in korte tijd een vuilaanslag vormen.
De restaurator zal het vuil verwijderen met een wattenstaafje met enzymenreiniger of met een ander speciaal reinigingsmiddel. Het wordt gedaan voordat de vernislaag wordt verwijderd. Dit is om te voorkomen dat bij het verwijderen van het oude vernis de onbeschermde verflaag met dit vuil (door mogelijke vermenging) in aanraking komt.
De restaurator zal altijd proberen de minst toxische middelen te gebruiken. Welk reinigingsmiddel het beste werkt hangt van veel factoren af, zoals herkomst en ouderdom schilderij en de gebruikte materialen zoals verf. Door nieuwe ontwikkelingen zoals de schoonmaak-gels van Richard Wolbers zijn schadelijke of giftige stoffen steeds minder vaak nodig.
Voorbeelden
Onderstaand enkele voorbeelden die het resultaat laten zien van het verwijderen van vuil van een schilderij.