Klimaatactivisten of cultuurbarbaren?
Klimaatverandering
Extreme hitte binnen en buiten onze landsgrenzen: het was deze zomer vaak het gesprek van de dag. We zochten manieren om het hoofd koel te houden. Raakt ons drinkwater op, vroegen we ons zelfs af. Ook zagen we enorme bosbranden, verder en minder ver van huis. En dan zijn er nog de vreselijke beelden van overstromingen en hongersnood door droogte elders in de wereld.
Het klimaat verandert en dat heeft grote gevolgen voor mens, natuur en milieu. Daar is eigenlijk iedereen het wel over eens. Waar niet iedereen het over eens is dat is het tempo waarin het klimaat verandert en dus ook de urgentie waarmee maatregelen genomen moeten worden. Daar komt ook het klimaatactivisme om de hoek kijken.
Verstorende acties
Tomatensoep op een Van Gogh, aardappelpuree richting een werk van Monet en klimaatactivisten die zichzelf vastlijmen aan kunstwerken. Steeds vaker zoeken klimaatactivisten media-aandacht met disruptieve en verstorende acties. Gelukkig hebben activisten tot nu toe steeds schilderijen met een glasplaat gekozen voor hun acties. Daarmee is de schade aan de kunstwerken beperkt gebleven.
Foto van de activisten bij schilderij van Monet (links) en van Gogh (rechts).
Het meisje met de parel
Zo was recentelijk ook het Mauritshuis aan de beurt. Het beroemde schilderij “Het meisje met de parel” van Johannes Vermeer uit 1665 werd slachtoffer van de actiegroep Just Stop Oil. Eén klimaatactivist had zich met zijn hoofd vastgeplakt aan de glasplaat voor het schilderij. Een tweede gooide met rode vloeistof naar het schilderij en een derde lijmde zijn hand vast aan de wand naast het schilderij. Ze werden alledrie door de politie gearresteerd en later veroordeeld tot 2 maanden celstraf.
Op televisie besteedde het programma EditieNL op RTL4 uitgebreid aandacht aan de actie in het Mauritshuis. In deze reportage geef ik een praktische toelichting op de (onherstelbare) schade die een dergelijke aanval kan aanrichten.
Editie NL op RTL4 over klimaatactivisten in Mauritshuis.
Toekomst
Ogenschijnlijk hebben de activisten niet de intentie om (blijvende) schade aan het kunstwerk toe te brengen. Toch is het te hopen dat ze in het vervolg andere manieren zoeken om uiting te geven aan hun onvrede. Dan blijven deze meesterwerken in elk geval bespaard van wellicht onbedoelde maar tevens onherstelbare schade.
En laten we hopen dat we er met elkaar ook in slagen om de klimaat-veranderingen tijdig te beheersen. Daarin hebben de klimaatactivisten wel mijn volledige steun.