Beschadiging schilderij restaureren

Om uw schilderij weer in originele staat te herstellen zal de restaurator -mede afhankelijk van de staat van het schilderij- verschillende werkzaamheden uitvoeren. Onderstaand vindt u een overzicht van de meest voorkomende werkzaamheden. Als u aan de linkerkant van het scherm een bepaalde activiteit selecteert dan zal aan de rechterkant meer informatie en een voorbeeld getoond worden. In deze sectie: beschadiging schilderij restaureren.

Beschadigd schilderij restaureren

Ook als een schilderij ernstige schade heeft opgelopen, zoals een scheur of winkelhaak, dan kan een restaurator de schade meestal onzichtbaar herstellen. Een scheur in een schilderij verstoort de visuele aanblik van een schilderij. Afhankelijk van de ernst van de beschadiging kan ook vervolgschade optreden doordat de spanning op het doek verandert. Daardoor kan het voorkomen dat het doek verder inscheurt op een van de zwakke plekken. Het is dus aan te raden om een scheur of winkelhaak tijdig te laten repareren.

Scheur repareren

Bij het repareren van een beschadiging wordt alleereerst het doek weer vlak gemaakt als de impact van de scheur dit vervormd heeft. Vervolgens wordt de scheur gerepareerd. Na de reparatie wordt aan de voorkant van het schilderij eventuele lacunes gevuld voordat middels retoucheren de reparatie wordt voltooid. Het schilderij is weer volledig hersteld en het canvas kan geen vervolgschade meer optreden. De meeste scheuren en zelfs grote gaten kunnen door uw restaurator onzichtbaar gerestaureerd worden.

Er zijn verschillende methoden om een scheur in een doek te repareren. Onderstaand vindt u een overzicht.

Verlijmen draadjes

Een eerste en aanbevolen methode is om de linnen draadjes van het doek te verlijmen met elkaar. Het verlijmen van de draden gebeurt meestal onder een microscoop. De draden worden een voor een op hun plek gelegd en vervolgens gehecht met een passend hechtmiddel. Deze aanpak heeft de minste impact op het doek en de originele materialen worden herbruikt. Deze methode is alleen mogelijk als de impact van de scheur beperkt is en de linnen draadjes in goede conditie zijn.

Hechten scheur

Een andere manier is het hechten van de scheur. Dit kan vergeleken worden met het repareren van een scheur in een kledingstuk met naald en draad of aanbrengen van hechtingen bij een wond. Eerst wordt getracht de vezels zo goed mogelijk te verlijmen en de vervorming van het beschadigde doek zo goed mogelijk vlak gemaakt. Vervolgens worden met een chirurgische naald en ‘garen’ de losse delen onder een microscoop gehecht. Vaak wordt glasfiber als naaigaren gebruikt. De hechting zorgt dat het scheurvlak weer sterk genoeg is en de spanning op het doek weer goed verdeeld is.

Patch canvas

Als er een groter gat in het schilderij zit dan zal het nodig zijn om een patch aan te brengen. Een patch is een precies passend nieuw stukje linnen dat wordt gebruikt om het gat af te dichten. De patch wordt aan de achterkant verlijmt met het oorspronkelijke canvas. Aan de voorkant wordt het gerepareerde gat vlak gemaakt met stucco en vervolgens geretoucheerd. Om een grote beschadiging onzichtbaar te kunnen retoucheren dient uw restaurator niet alleen over de technische vaardigheden te beschikken maar vooral ook artistieke aanleg te hebben om het in de stijl van de kunstenaar weer te kunnen inschilderen.

Voorbeeld

Onderstaand nog een voorbeeld van het repareren van een beschadiging: