Vernis verwijderen schilderij

Om uw schilderij weer in originele staat te herstellen zal de restaurator -mede afhankelijk van de staat van het schilderij- verschillende werkzaamheden uitvoeren. Onderstaand vindt u een overzicht van de meest voorkomende werkzaamheden. Als u aan de linkerkant van het scherm een bepaalde activiteit selecteert dan zal aan de rechterkant meer informatie en een voorbeeld getoond worden. In deze sectie: vernis verwijderen schilderij.

Vernis verwijderen schilderij

Ondanks de vele middelen die ons ter beschikking staan is het verwijderen van een vernislaag één van de meest risicovolle handelingen in het restauratievak. Uw restaurator zal daarom eerst uw schilderij onderzoeken en een methode kiezen om de risico’s bij het verwijderen van vernis te minimaliseren. Tijdens de werkzaamheden is het noodzakelijk om bij elke handeling zeer alert te zijn en indien noodzakelijk de behandeling te stoppen of van methode te veranderen.

In de loop van de tijd kunnen vernissen vergelen, craqueleren, creperen, desïntegreren, chemisch of mechanisch veranderen aan het oppervlak, zoals een blauwe waas, blooming of matheid, waardoor de kwaliteit en toegankelijkheid van het schilderij worden verstoord. De overweging om een vernislaag te verwijderen en te vervangen voor een nieuwe laag wordt bepaald door de conditie van de vernislaag en de mate van verstoring. Soms dient een vernislaag te worden verwijderd bijvoorbeeld omdat er problemen zijn met de verflaag.

Het besluit voor het vernieuwen van een vernislaag wordt zowel genomen vanuit esthetisch pespectief om het schilderij weer zo veel mogelijk van haar oorspronkelijke glans terug te geven, alsmede vanuit conservering perspectief om verdere schade of verval tegen te gaan of te voorkomen.

De restaurator zal het vernis voorzichtig verwijderen met een wattenstaafje of kwast met enzymenreiniger of met een ander speciaal reinigingsmiddel.

Voorbeelden

Onderstaand enkele voorbeelden die het resultaat laten zien van vernis verwijderen van een schilderij.