Canvas schilderij vernieuwen

Om uw schilderij weer in originele staat te herstellen zal de restaurator -mede afhankelijk van de staat van het schilderij- verschillende werkzaamheden uitvoeren. Onderstaand vindt u een overzicht van de meest voorkomende werkzaamheden. Als u aan de linkerkant van het scherm een bepaalde activiteit selecteert dan zal aan de rechterkant meer informatie en een voorbeeld getoond worden. In deze sectie: canvas schilderij vernieuwen.

Canvas schilderij vernieuwen

Het canvas kan ernstig verzwakken bijvoorbeeld door ernstige beschadigingen, klimaatinvloeden of ouderdom. Soms kan het noodzakelijk zijn om het canvas van het schilderij te vernieuwen. Dit proces heet bedoeken of doubleren. Bedoeken is het aan de achterkant lijmen van een nieuw doek ter versteviging van het originele doek.

Bij oudere schilderijen zal het linnen vaak in meer of mindere mate verteerd zijn, en daardoor bros geworden. Het doek kan zo sterk verzwakt zijn dat deze geen steun meer biedt aan de verflagen, waardoor de spanning van het doek vermindert en de lagen zullen gaan deformeren en losbreken. Zonder bedoeken kan zo’n doek volledig afscheuren en zal het kwetsbare schilderij snel opnieuw kunnen beschadigen.

Doubleren gebeurt onder vacuüm met een speciaal daarvoor ontwikkeld adhesief. Dit proces kan vergeleken worden met het vaststrijken van het nieuwe doek op het oude. Dit is een zeer precies werk. Als er met te veel hitte en druk gewerkt wordt dan kan het de verfstreken indrukken of platdrukken en dus beschadigen. De hedendaagse materialen tasten het originele doek niet aan en kunnen ook weer verwijderd worden indien noodzakelijk.

Soms is het canvas vooral aan de zijkanten en hoeken versleten. In dergelijke gevallen kan het volstaan met gedeeltelijke doublering van alleen de zijkanten.

Het komt regelmatig voor dat er te snel bedoekt wordt om bijvoorbeeld een deformatie van de verflaag te verminderen terwijl het canvas eigenlijk nog sterk en elastisch genoeg is. Een minder ingrijpende manier van restaureren kan dan volstaan.

Voorbeeld

Onderstaand een voorbeeld van het vernieuwen van het canvas: